Wanted
26 september 2022 Blog

Zenda’s top drie IT tools met bijbehorende werkwijzen

Om jouw werk als IT Supportmedewerker goed uit te kunnen voeren moet je op de hoogte zijn van diverse IT oplossingen die veel ingezet worden. Iedere organisatie maakt zijn of haar eigen keuzes wanneer het gaat om het selecteren van software, veelal gebaseerd op wensen van (eind)gebruikers en de business. Het is daardoor lastig, dan wel onmogelijk, om altijd de nieuwste variant van alle verschillende softwarepakketten of -tools te kennen, of om te weten waar je alles in een systeem terugvindt. Regelmatig krijgen wij dan ook de vraag of, en zo ja waar onze IT helden een overzicht kunnen vinden van de meest gebruikte IT tools. In deze blog geven we hier graag antwoord op!

IT Tools

Onze belangrijkste IT tools

Vooropgesteld: er is niet één standaard, één leidraad of één waarheid. Er bestaat bovendien ook niet één platform of tool waarbinnen al jouw werkzaamheden geborgd kunnen worden. Wanneer we alle mogelijke tools behandelen, komt er geen einde aan deze blog. Daarom kiezen we ervoor om onze top drie aan IT tools te omschrijven:

TOPdesk voor ticketregistratie en service management

Wanneer er iets niet lekker of helemaal niet meer werkt of wanneer een eindgebruiker een vraag heeft of tegen problemen aanloopt, wordt veelal gebruik gemaakt van TOPdesk om tickets te registreren. TOPdesk is een service management oplossing en stroomlijnt onder andere het proces tussen de vraag van een eindgebruiker en de oplossing van jou als IT supportmedewerker of het schakelen met andere oplosgroepen. Door gebruik te maken van TOPdesk wordt samenwerken een stuk makkelijker. Een (eind)gebruiker krijgt namelijk inzicht in de voortgang van zijn of haar vraag en er kunnen werkzaamheden, zoals het versturen van een bevestigingsmail, worden geautomatiseerd. Daarnaast kun je voor (eind)gebruikers via het Self-Service Portal eenvoudig formulieren, diensten en kennisitems publiceren.

Online cloud platform: Microsoft Azure

Microsoft is het grootste computersoftwarebedrijf ter wereld en biedt met haar online Cloud platform Microsoft Azure een heel scala aan oplossingen voor de zakelijke markt. Van back-ups tot Business Intelligence, van DevOps tot analyses en van e-commerce tot het bouwen van eigen apps. De mogelijkheden van Microsoft Azure zijn oneindig. Als IT supportmedewerker zul je met name werken met de Azure Active Directory. Hierin kunnen rechten en instellingen in het netwerk van een organisatie beheert worden. Ook het automatisch installeren van software (updates) op al in gebruik genomen of nieuwe apparaten behoort daardoor tot de mogelijkheden.

Microsoft Office 365 / Microsoft 365

Het op dit moment meest gebruikte Office pakket, is een Cloud gebaseerd software as a service product voor zakelijke gebruikers. Door gebruik te maken van Office 365 openen de mogelijkheden van een hosted Exchange Server, Skype for Business en Microsoft Teams, SharePoint en nog vele andere applicaties. Binnen alle Office 365 abonnementen zijn de applicaties online beschikbaar en worden ze bovendien automatisch geüpdatet naar de meest recente versie, waardoor het gebruik maar ook zeker het beheer een stuk gemakkelijker is geworden.

Vergeet ITIL niet! Cruciaal om goed met bovenstaande top 3 te werken!

Nu horen we je denken: “leuk, die top drie! Maar hoe ga je daar dan mee om?” Om software zo goed mogelijk in te (kunnen) zetten zijn er twee werkwijze die wij het meeste terugzien bij onze opdrachtgevers: ITIL en agile. ITIL is de meest bekende en meest gebruikte werkwijze. Door middel van ITIL kun je processen waarbij alle onderdelen van de organisatie zijn beschreven in bepaalde hiërarchieën rangschikken. Deze processen borgen dat veranderingen in of aan ICT systemen doordacht en kwalitatief worden doorgevoerd, waardoor eindgebruikers tevreden blijven en de productiviteit van systemen en daardoor ook de productiviteit van de organisatie toeneemt.

Agile staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel. Organisatie die agile te werk gaan, werken met een flexibele strategie in multidisciplinaire teams binnen een korte periode aan een product, dienst of doel en maken visueel inzichtelijk hoe zij ervoor staan. Daardoor is het mogelijk om als organisatie snel en effectief in te spelen op veranderingen binnen én buiten de organisatie. Ook hier staat de tevredenheid van eindgebruikers voorop, maar is er ook oog voor het welzijn van medewerkers en de resultaten van de organisatie.

Onze top drie met bijbehorende werkwijzen laat in een notendop zien hoe het werk als IT supportmedewerker er dagelijks uitziet. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende tools beschikbaar, bijvoorbeeld voor het monitoren van het aantal gestelde IT vragen of de huidige situatie van het IT landschap waarbinnen een organisatie werkt.

We zijn erg benieuwd met welke IT tools jij (ge)werkt (hebt).

Laat het ons weten, ook wij leren namelijk graag iedere dag weer een beetje bij!

Welkom bij Zenda!

Jij en jouw ontwikkeling staat bij ons centraal! We bieden iedereen een ontwikkeltraject op maat en zorgen ervoor dat jij happy bent! En o ja….iedere IT held heeft bij ons recht op een leaseauto, ongeacht jouw werkervaring! Join the team!
Bekijk vacatures