Wanted
26 september 2022 Blog

Een succesvolle inwerkperiode voor medewerkers met behulp van Zenda’s inwerktips

Starten met een nieuwe baan of opdracht is voor de één een grotere uitdaging dan voor een ander. Of je het nu spannend vindt of niet, in onze ogen is een goede inwerkperiode cruciaal voor een vliegende start. Maar door de geldende Coronaregels is een eerste werkdag nu wel heel anders dan ‘normaal’.

Inwerktips bij Zenda Support

Hoe beter je start, hoe toffer je opdracht!

Als IT detacheerder hebben wij veel te maken met IT helden die in deze periode bij onze opdrachtgevers starten. Om ervoor te zorgen dat een nieuwe opdracht vanaf het begin al zo efficiënt en leuk mogelijk verloopt, geven we je graag een paar tips. Om het overzichtelijk te houden hebben we het opgesplitst in tips voor de werkgever en tips voor de werknemer. Vandaag delen we onze 10 tips voor jou als medewerker.

10 tips voor een succesvolle start bij een nieuwe opdracht

  1. Bespreek nog voor je eerste werkdag met de Zenda accountmanager hoe jouw opdracht zal starten. Werken al jouw nieuwe collega’s vanuit huis of (parttime) op kantoor? Samen zorg je ervoor dat je weet waar je verwacht wordt en wie jouw contactpersoon is.
  2. Lees nog voordat je start informatie over het bedrijf. Welke producten of dienstverlening verkopen ze? Wie zijn je collega’s en waar komen ze vandaan? Bekijk de website en zoek alvast wat informatie op via LinkedIn. Toon interesse, dat breekt vaak direct het ijs!
  3. Yes, vandaag start je écht! Zet je wekker wat eerder, zorg voor nette kleding en vertrek ruim op tijd. Zoek van te voren uit hoelang je reistijd is en zorg dat je altijd ruim voldoende speling hebt voor het geval er wat onverwachts gebeurt.
  4. Neem pen en papier mee of zorg voor een digitale oplossing om notities te maken. De komende dagen krijg je veel informatie te horen, te veel vaak om alles in één keer goed te onthouden.
  5. Stel al je vragen én noteer de antwoorden. Juist door alle informatie te bundelen is dit een fijne manier om op terug te vallen op een later moment. Heb je het gevoel dat je collega’s druk zijn? Noteer dan jouw vragen en stel ze op een passend moment. Vraag ook gerust wat collega’s van jou verwachten, zodat je weet waar je aan toe bent. Denk niet alleen aan werk inhoudelijke vragen, maar vraag ook gerust eens hoe het werkt met het rooster, pauzetijden of andere zaken die voor jou van belang zijn.
  6. Gebruik LSD. Huh, LSD? Mag dat wel op de werkvloer? Jazeker, want deze LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Twijfel je over een uitleg, antwoord of opmerking? Jouw nieuwe collega’s leggen het je graag nog eens uit.
  7. Wees proactief, maar loop niet te hard van stapel. Laat zien dat je interesse hebt en dat je benieuwd bent in hoe de zaken werken. Maar onthoud: je hoeft niet direct alles te weten. Iedereen begrijpt dat je nieuw bent en nog niet alles weet. Het stellen van vragen is juist in deze fase belangrijk!
  8. Stel jezelf voor aan het IT team. Dat kan tijdens een teammeeting, per mail of op een andere ludieke manier. Door te laten zien wie jij bent, wat je graag doet en waar je vandaan komt ontstaat er sneller een klik met jouw nieuwe collega’s. Wie weet zijn er nog collega’s met dezelfde hobby’s of interesses!
  9. Plan met directe collega’s een kennismakingsgesprek in. Stem met jouw leidinggevende af met welke collega’s het handig is om rond de (digitale) tafel te gaan zitten en vraag hen gerust om feedback of waar zij behoefte aan hebben. Doe dit niet allemaal op dezelfde dag, maar spreid het over één of meerdere weken. Zo onthoud je de gesprekken beter en combineer je het met jouw nieuwe werkzaamheden.
  10. We sluiten af met onze belangrijkste tip: houd privé en werk zaken gescheiden. Denk hierbij aan jouw computer én je smartphone. Bezoek geen privé social media kanalen, Netflix of andere platforms. Natuurlijk, in de pauze mag je best even je telefoon bekijken. Maar op het werk, ben je aan het werk. Verwacht je een belangrijk telefoontje of berichtje? Laat het je collega’s dan weten, dan snappen ze waarom je jouw telefoon in de gaten houdt.

Wil jij een toffe baan en vette leaseauto?

Ben jij klaar voor een vliegende start en wil je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers? Check dan onze vacatures en geef jouw IT carrière een boost!
Jesse Zenda Support

Welkom bij Zenda!

Jij en jouw ontwikkeling staat bij ons centraal! We bieden iedereen een ontwikkeltraject op maat en zorgen ervoor dat jij happy bent! En o ja….iedere IT held heeft bij ons recht op een leaseauto, ongeacht jouw werkervaring! Join the team!
Bekijk vacatures