Tips voor een goed en opvallend cv!
“… voor meer informatie over mijn werkervaring verwijs ik u graag naar mijn cv in de bijlage”. Het is één van de meest gelezen zinnen in een sollicitatiebrief. Niets mis mee natuurlijk, feitelijk klopt het immers ook. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw cv opvalt tussen alle andere sollicitanten? Is het het uiterlijk, of gaat het vooral om de inhoud? Pak je eigen cv er maar vast bij, dan kun je direct checken of hij voldoet aan onze tips van deze week!
Vormgeving vs. werkervaring
Naast een wervende sollicitatie voorzien van een pakkende motivatie is het erg belangrijk dat jouw cv op orde is op het moment dat je gaat solliciteren. Wanneer je een toffe vacature tegen bent gekomen wil je immers boven op de stapel belanden om kans te maken op in ieder geval een eerste sollicitatiegesprek. In vergelijking tot zo’n 10 jaar geleden zien wij de laatste jaren veel kleurrijke cv’s voorbij komen. Een opvallend cv scoort, maar zorg er wel voor dat het niet té is. Jouw cv blijft nog altijd een zakelijk document. Werk daarom niet met teveel opvallende graphics, maar zorg voor een mooie layout, informatief en overzichtelijk.
Omschrijf jezelf in jouw cv!
Bovenaan jouw cv start je met een samenvatting over jezelf. Denk hierbij aan je persoons- en NAW gegevens, nationaliteit (let op: Nederlandse, geen Nederlands), telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld ook of en zo ja welk rijbewijs je hebt, zodat jouw toekomstige werkgever weet of je ook op afstand inzetbaar bent. Solliciteer je op een vacature van Zenda? Dan krijg je van ons een gave leaseauto als je in het bezit bent van een rijbewijs. Solliciteer je op een andere vacature, heb je een eigen vervoersmiddel en vind je het geen probleem om deze te gebruiken voor je werk? Vermeld dit dan gerust in je cv. Spreek je meerdere talen? Laat dit dan zeker in jouw cv terugkomen, jouw nieuwe werkgever kan hier een voorkeur voor hebben.
De samenvatting over jezelf mag je kort en bondig weergeven. Direct daaronder adviseren we je om in een paar regels (3 à 4) een profielschets te omschrijven. Wat zijn je sterke kanten? Waarin sluit jouw persoonlijkheid aan op de functie? Probeer het zo persoonlijk en gericht mogelijk te maken, zodat de profielschets zo goed mogelijk aansluit op de vacature waar je op solliciteert.
Wat is jouw kennisniveau?
Nu al jouw persoonlijke informatie bekend is, duiken we wat dieper de materie in. Het is de hoogste tijd om jouw kennisniveau te laten aansluiten op de vacature. Deel dus alle relevante opleidingen en certificaten die je voldaan of behaald hebt. Denk ook aan een compleet overzicht van jouw technische skills. Wij zien als IT detacheerder nog vaak genoeg cv’s voorbij komen waar Azure of Office 365 (tegenwoordig Microsoft 365) niet op terugkomt. Vaak is dit uit bescheidenheid omdat iemand er bijvoorbeeld pas een paar maanden mee heeft werkt. Toch vinden wij dat zonde! Vul al jouw skills dus zo uitgebreid mogelijk, maar wel passend op de vacature, aan.
“Wist je dat curriculum vitae Latijns is en het letterlijk vertaald ‘levensloop’ betekent?
Om jouw cv echt te laten opvallen is het belangrijk er geen uitgebreide levensloop van te maken.
Probeer het dus bondig en krachtig te omschrijven.”
Melvin van Eijk, Career Manager bij Zenda Support
Omschrijf je werkervaring duidelijk in je cv
En dan nu het belangrijkste gedeelte van jouw cv: jouw werkervaring. Plaats in volgorde van nieuw naar oud alle functies die je hebt mogen uitoefenen. Probeer ook hier overzicht te behouden en werk in bijvoorbeeld bullets uit welke werkzaamheden er bij iedere functie hoorden. Maak dit zo compleet en concreet mogelijk. Dus geen: “telefoon aannemen” of “Active Directory”, maar: “Incidenten aannemen, oplossen (of doorzetten) en registreren in TOPdesk”. Of: “Userbeheer, waaronder het aanmaken van accounts, toewijzen van rechten en resetten van wachtwoorden in Azure Active Directory”.
Liegen op je cv? No way!
Het allerbelangrijkste is dat je eerlijk bent. Zodra je bluft op jouw cv over jouw kennis, vaardigheden of ervaring, zal dit altijd uitkomen. Of dat nou al tijdens het sollicitatiegesprek is, of pas later tijdens je nieuwe baan. Check ook voordat je jouw cv verstuurd nog een extra keer of alle informatie klopt. Denk hierbij niet alleen aan jouw contactgegevens, maar ook zeker aan de data van jouw eerdere functies. Zorg er aansluitend ook voor dat jouw cv overeenkomt met jouw LinkedIn profiel. Zo voorkom je verwarring en zorg je direct al voor een goede indruk.
“Tip: je kan jouw persoonlijke LinkedIn URL aanpassen. Zo maak je van de lange URL met veel letters en tekens een persoonlijke variant. Bijvoorbeeld: linkedin.com/nl/jouwnaam. Dat ziet er direct professioneel uit!”
Elon de Jonge, Directeur bij Zenda Support