Wanted
24 september 2022 Blog

Sollicitatietips

Je bent op zoek naar een baan en zoekt je weg tussen alle vacatures die je tegenkomt. Op Google, jobboards, LinkedIn en misschien wel Facebook. Misschien ben je niet op zoek naar een specifieke functie, maar ben je breed geïnteresseerd. Jij weet in ieder geval waar de functie aan moet voldoen om tot solliciteren over te willen gaan. Maar dan… Je CV mogelijk aanpassen naar de functie, een motivatiebrief schrijven. Tijdrovend en soms frustrerend als je afwijzingen als reactie terug krijgt.

Ieder bedrijf is anders, elke recruiter beoordeelt sollicitaties op een andere manier. Maar ik geef je graag een beetje inzicht in mijn manier van werken, wellicht help ik je hiermee op weg in het doolhof van solliciteren.

  • Lees de vacaturetekst goed. Je kunt hierin al veel lezen over de inhoud van de functie, de eisen en wensen en over het bedrijf.
  • Bel met de contactpersoon die genoemd staat in de vacature. Eventuele twijfels kun je dan meteen bespreken en vaak blijf je bij de recruiter beter in het geheugen liggen wanneer je telefonisch contact hebt gehad. Ik geef dan ook vaak aan dat het schrijven van een motivatiebrief niet (meer) nodig is na dit contact.
  • Solliciteer je liever rechtstreeks via de mail of website, zorg dan dat je een korte motivatie meestuurt. Geen lang verhaal, geen info die ook in je CV staat, maar kort en krachtig uitleggen waarom jij de juiste persoon bent voor deze vacature.
  • Lees je motivatiebrief nog eens door en laat deze ook door iemand anders lezen. Spel- en taalfouten zijn ‘not done’ en zorg er alsjeblieft voor dat je de juiste brief voor de vacature verstuurt. Ik krijg regelmatig brieven binnen voor functies waarvoor wij helemaal geen vacature hebben, of gericht aan mensen die niet bij ons werken. Dit komt op mij over als desinteresse.
  • Bekijk de website van het bedrijf voordat je solliciteert. Pas jij bij het bedrijf en andersom? Als een bedrijf zich richt op Young Professionals en jij hebt >10 jaar ervaring, zoeken ze jou dan? Of als het bedrijf op zoek is naar een senior en jij komt net van school, maakt je stage ervaring jou dan een senior in je functie?
  • Netwerken, netwerken, netwerken! Gebruik hiervoor LinkedIn, maar ga ook in op uitnodigingen van bedrijven die netwerkborrels of koffiemomentjes inplannen. Wie weet wat een ander voor je kan betekenen.

En dan mag je op gesprek komen! Ook daarvoor een paar tips:

  • Lees nog een keer de website goed door voordat je op gesprek gaat, zorg dat je goed voorbereid bent en iets kunt vertellen over de organisatie. Ik vind het storend als een sollicitant die op gesprek komt, niet weet wat wij doen of wat hij/ zij van ons mag verwachten.
  • Schrijf een aantal vragen op die je wilt stellen. Dit laat zien dat je je hebt voorbereid en zorgt ervoor dat je de vragen niet vergeet te stellen.
  • Stel vragen waardoor je de organisatie leert kennen en kunt beoordelen of jij ook bij de organisatie past.
  • Pas de LSD methode toe; luister, vat samen en vraag door. Zorg dat je vraag beantwoord wordt.
  • Schrijf ook gerust mee tijdens het gesprek, op deze manier kun je het thuis nog eens nalezen en blijft de informatie beter hangen.
  • Kleed je netjes, zorg dat je er representatief uitziet (bijv. een nette broek en overhemd). Als je aangenomen wordt, ben je een visitekaartje voor de organisatie.

Word je niet uitgenodigd voor een gesprek of na het gesprek niet in dienst genomen? Vraag dan om feedback op de sollicitatiebrief/ -gesprek. Mogelijk zitten er bruikbare tips voor je bij die een volgende sollicitatie tot een succes maken!

Meer weten over onze aanpak?

Neem contact op met:

Welkom bij Zenda!

Jij en jouw ontwikkeling staat bij ons centraal! We bieden iedereen een ontwikkeltraject op maat en zorgen ervoor dat jij happy bent! En o ja….iedere IT held heeft bij ons recht op een leaseauto, ongeacht jouw werkervaring! Join the team!
Bekijk vacatures