Hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiebrief mét motivatie opvalt?
Geregeld ontvangen wij bij Zenda Support sollicitaties voor één van onze vacatures. Wat ons opvalt is dat veel van deze sollicitaties verstuurd worden zonder enige motivatie, enkel een CV met een korte begeleidende mail dus. Daardoor mis je als sollicitant direct de eerste kans om op te vallen bij wellicht wel jouw nieuwe baas! Maar waar voldoet een goede motivatiebrief eigenlijk aan? Dat leggen we je graag uit met deze blog.
Een pakkende motivatie valt op
De meest korte motivatiebrief die wij in al die jaren hebben ontvangen, was: “Beste Zenda, het lijkt me een tof baantje. Groet ….”. Tja, wat zullen we daar eens over zeggen? Laten we het er maar op houden dat het wel opviel tussen alle andere brieven. Alleen niet op de manier hoe jij graag op wilt vallen natuurlijk!
Een goede motivatiebrief is in onze ogen persoonlijk en niet té standaard. Zinnen als “Ik zie de functie als IT servicedeskmedewerker als een mooie uitdaging” of “De baan als werkplekbeheerder is op mijn lijf geschreven” zijn inmiddels echt al wel afgezaagd. Laat je creativiteit vooral spreken! Door met de deur in huis te vallen en een andere introductie te kiezen, valt jouw brief extra voor ons op. Het begin van jouw brief wordt niet alleen als eerste, maar ook het meeste gelezen. Je openingsregel mag er dus echt uitspringen!
Lees je van te voren goed in
Zodra je ons hebt weten te triggeren, zijn we benieuwd waarom je bij de opdrachtgever voor wie wij een functie open hebben staan wilt werken. Ook horen we graag waarom die toffe baan als IT servicedeskmedewerker of werkplekbeheerder écht bij jou past. Leg daarbij niet alleen de link naar jouw vaardigheden of eerdere werkervaring, maar laat ook zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en de betreffende functie. Een voorbeeld: wanneer je solliciteert voor een functie bij Zenda Support zelf, zijn wij benieuwd waarom je bij een organisatie die zich richt op detachering wilt werken. Komt dit door een persoonlijke interesse? Of wil je bijvoorbeeld bijdragen aan andermans werkplezier?
Kort maar krachtig
Richt je naast de functionele inhoud van je motivatiebrief ook kort maar krachtig op jezelf. Stel jezelf in ongeveer één alinea voor en vertel meer over je positieve eigenschappen, hobby’s en interesses. Houd het natuurlijk wel realistisch en probeer niet teveel “op te scheppen”. Benoem bijvoorbeeld welke vacature eisen of wensen goed aansluiten op jouw persoonlijkheid en vertel wat meer over je ambitie. Zo beantwoord je voor ons als detacheerder, maar ook voor onze opdrachtgever, al heel wat vragen nog voordat we je live gesproken hebben. Hoe completer het beeld is dat wij van jou krijgen, hoe gerichter we je kunnen matchen aan een toffe IT functie! Bovendien geeft het een mooie houvast voor tijdens onze (online) kennismaking.
“Bel voordat je jouw motivatiebrief en CV opstuurt even om een aantal vragen te stellen en te laten weten dat je gaat solliciteren. Dat is spannend, maar wij vinden het ook heel stoer. Zo val je meteen voor ons op!”
Floris, IT Recruiter bij Zenda Support
Vat nooit je cv samen
Naast de extreem korte motivaties zien wij ook geregeld dat sollicitanten hun CV samenvatten in hun motivatiebrief. Bedenk je goed dat je jouw CV niet voor niets als bijlage meestuurt. Je hoeft de inhoud daarvan niet te verwoorden in jouw motivatiebrief, maar kunt er wel naar doorverwijzen. Mocht je een voorbeeld of werkervaring uit willen lichten die voor deze IT functie relevant is, is dat natuurlijk prima. Ook dan geldt: houd het kort maar krachtig.
Maak het persoonlijk
In jouw motivatiebrief gaat het juist om wat jou uniek maakt en waarom jij geschikt bent voor de IT servicedeskmedewerker of werkplekbeheerder functie die wij aanbieden. Zorg er daarom voor dat de brief past bij wie jij bent. Als persoon, maar ook bij jouw schrijfstijl. Authenticiteit is voor ons heel belangrijk. Sluit je brief af met een passende en beleefde afsluiter. Ook hier mag je jouw persoonlijkheid zeker in verwerken, mocht je hiervoor een leuk idee hebben.
Voordat je jouw motivatie verstuurd
Ben je tevreden over je brief? En als je hem nog eens terugleest, verwoord je dan ook wat jouw mogelijke werkgever zou willen lezen en weten? Staat erin wat hij of zij aan jou heeft? Bedenk je goed dat het niet alleen moet gaan over wat jij graag in een functie terugziet. Een goede match bestaat uit een goede balans tussen werkgever en werknemer. Oftewel: what’s in it for both of us?
Laat je brief gerust eens door iemand anders lezen en vraag om feedback. Misschien komen sommige zinnen toch anders over dan hoe jij ze bedacht hebt. Check bovendien voordat je de sollicitatie verstuurt altijd nog even of er geen spellings- of grammaticafouten in staan. Oh, en vergeet je CV niet als bijlage toe te voegen!