Wanted
26 september 2022 Blog

Microsoft Azure in “Jip en Janekke” taal uitgelegd

Microsoft Azure is in de IT wereld een onwijs bekende en veelgebruikte Cloud oplossing. Tijdens onze sollicitatiegesprekken vragen we daarom vaak of een kandidaat weet wat Azure is. Verrassend genoeg kan vrijwel niemand dit duidelijk uitleggen. Een goede reden dus om Azure specialist Jan Steenbeek van VX Company te vragen uit te leggen wat Azure eigenlijk is.

uitleg over het verschil tussen saas, paas en iaas.

Dankzij Microsoft Azure geen eigen servers nodig

Jan Steenbeek werkt bij ons zusterbedrijf VX Company binnen de business unit Applicatiebeheer. Samen met zijn collega’s houdt hij zich bezig met het migreren, beheren en continu verbeteren van applicaties die op Microsoft Azure draaien. Heel toepasselijk heet het team waarin hij werkt ‘Mission Control’. Net zoals bij de NASA staat de veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid hier namelijk hoog in het vaandel.

Op de vraag of Jan voor ons op een makkelijke wijze uit wil leggen wat Azure is, reageerde hij direct enthousiast. Jan vertelt: “Nog niet zo lang geleden had ieder bedrijf een eigen server of zelfs meerdere in hun kelder staan. Deze servers werden gebruikt voor het opslaan van data en het draaien van eigen applicaties en websites. Het bezit van servers is erg duur en vraagt om veel werk. Ze vereisen een forse investering en als beheerder moet je constant bezig zijn met het onderhoud, de beveiliging en updates om de servers op een goede manier in de lucht te kunnen houden”.

Met Azure maak je de overstap naar de cloud

Sinds een aantal jaren kun je als alternatief deze zorgen uitbesteden naar een ‘Cloud’ leverancier. Amazon, Google en Microsoft zijn de grootste en meest bekende aanbieders van deze diensten. Deze bedrijven nemen heel veel werk uit handen en zorgen ervoor dat de infrastructuur van een IT omgeving in de lucht blijft. “Gelukkig betekent dat niet dat wij niets meer te doen hebben”, vervolgt Jan. “Er moet nog steeds veel uitgezocht, geconfigureerd en gebouwd worden om goed gebruik te kunnen maken van deze Cloud diensten. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in deze dienstverlening, gebaseerd op de technologie van Microsoft”.

Wat is Microsoft Azure nou precies?

Het Cloud Computing Platform van Microsoft draagt de naam Azure. Het is een collectie van meer dan 160 datacenters wereldwijd. De dichtstbijzijnde ligt vlak naast Schiphol in de polder. Het is misschien lastig voor te stellen hoe groot zo’n datacenter is, aangezien er letterlijk honderdduizenden servers staan.

Jan: “De simpelste dienst op Azure zijn Virtual Machines. Als je een virtual machine aanvraagt geef je aan hoeveel disk ruimte, werkgeheugen en processor kracht je nodig hebt. Van Microsoft ontvang je dan een inlog voor één van de Azure machines. Je kan ook kiezen wat voor besturingssysteem je wilt gebruiken. Microsoft houdt natuurlijk van Windows, maar de helft van de machines in Azure draait op Linux”.

IaaS, PaaS en SaaS, wat houdt dit in?

Op deze virtuele machines draaien dezelfde applicaties die bedrijven eerst op hun eigen servers hosten. Daarom is dit de plek waar veel bedrijven beginnen in de Cloud. Ze nemen een aantal Virtual Machines af en verhuizen hun applicaties daar naartoe. In de IT branche heet dit fenomeen ook wel Infrastructure-as-a-Service (IaaS). “Aandachtspunten bij dit soort verhuizingen liggen vooral bij de netwerkaansluiting. Hoe zorg je ervoor dat iedereen die de applicatie moet gebruiken er nog bij kan? Daarnaast blijf je als organisatie altijd verantwoordelijk voor een deel van het onderhoud, zoals het patchen van je machines”, legt Jan uit.

Op Azure worden ook meer complexe diensten aangeboden, zoals de volledige database en webhosting oplossingen. Hiervoor geef je als organisatie enkel aan wat voor type database je nodig hebt, bijvoorbeeld een MS SQL database. Jan: “Bij het aanmaken van het deze database horen allemaal sliders. Het maakt niet uit of je 1GB aan storage nodig hebt, of 1000GB. Het aanmaken van een nieuwe database is in een handomdraai geregeld. Vervolgens is het aan Microsoft om uit te zoeken of ze dat op één server kwijt kunnen, of dat ze dit verdelen. Wij ‘willen het niet weten’, omdat het niet ons probleem is. Microsoft neemt de implementatie zorgen namelijk volledig van ons over. Deze oplossing heet Platform-as-a-Service (PaaS).

De laatste stap in de Cloud oplossingen van Microsoft is Software-as-a-Service (SaaS). Bij SaaS neem je complete producten als een dienst af van Microsoft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de complete e-mail oplossing (Office 365) van Microsoft, waarvoor je enkel nog abonnementskosten hoeft te betalen. Het volledige beheer, onderhoud en de beveiliging is dan de verantwoordelijkheid van Microsoft.

Azure op de IT Servicedesk en werkplekbeheer

“In totaal bestaat Azure nu uit 600 diensten, die op allerlei verschillende manieren gecombineerd kunnen worden om aanvragen te voldoen. Daarnaast zijn er heel veel plekken waar we eigen logica of software kunnen toevoegen om nog meer functies voor onze klanten te realiseren. Dat betekent dat iedere vraag meerdere mogelijke oplossingen heeft. Allemaal met een eigen kostenplaatje, complexiteit en doorlooptijd. Samen met een klant op een passende oplossing komen en dat in een leuk project gieten, vind ik de mooiste uitdaging die we hebben bij het werken met Microsoft Azure”, sluit Jan af.

In onze vacatures kom je vaak de terminologie van Azure tegen. Ook op de servicedesk en als werkplekbeheerder krijg je hier steeds meer mee te maken. We hopen je daarom met deze blog antwoord te hebben gegeven op al jouw vragen. Wil je meer over Azure weten? Of ben je benieuwd wat de applicatiebeheerders van VX Company voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met Erwin de Rijk van VX Company. Je kunt hem bereiken via 06 – 45 90 95 76 of per e-mail: [email protected]

Heb je naar aanleiding van deze gastblog vragen of een opmerking?

Laat het ons weten! We komen graag met jou in contact.
Jesse Zenda Support

Welkom bij Zenda!

Jij en jouw ontwikkeling staat bij ons centraal! We bieden iedereen een ontwikkeltraject op maat en zorgen ervoor dat jij happy bent! En o ja….iedere IT held heeft bij ons recht op een leaseauto, ongeacht jouw werkervaring! Join the team!
Bekijk vacatures